2011. decemberében a bálványosi óvodások karácsonyi (egészen pontosan újévi) meglepetése egy galéria lett. A munkát az ünnepek között, a legnagyobb titokban végeztük el, így januárban az első napon a kis ovisoknak rendkívüli meglepetésben lehetett részük. :)

balvanyos-ovodai-galeria-2-11-mahagoni-vastaglazurral3.jpg

A korlátozott belmagasság miatt a galéria magassága úgy lett megválasztva, hogy alul is, felül is játszókuckót lehessen kialakítani. A galéria küllemének megtervezéséhez szabad kezet kaptunk.

balvanyos-ovodai-galeria-natur3kis.jpgA korlátnak valami egyedit, (az alacsony rendelkezésre álló költségvetés és a konszolidált berendezés miatt) mégsem hivalkodót szerettünk volna. Figyelembe véve, hogy gyerekekről van szó, szempont volt a megfelelő stabilitás, és hogy átbújni, átférni, átmászni ne legyen könnyű rajta. Az átesés veszélye miatt a megfelelő magasság is lényeges volt, ami viszont nem nyomhatja el az alacsony fenti belmagasságot, és sűrűségre sem túl zárt (nem utolsó szempontból,  hogy a gyerekek is mindig szem előtt maradhassanak). Így több tervezést és vázlatot követően végülis erre az egyedi kialakítású, oszlopos-kerítésléces jellegű korlátra esett a választásunk.
A galérián a korlátléc-végek íves alakot adnak ki, az egyes elemek fent mindenhol lekerekítetten csúcsosak.
balvanyos-ovodai-galeria-2-11-mahagoni-vastaglazurral6-kis.jpg

balvanyos-ovodai-galeria-lepcso-2-11-mahagoni-vastaglazurral-kis.jpgbalvanyos-ovodai-galeria-lepcso-2-11-mahagoni-vastaglazurral2-kis.jpgHasonló stílusú korlát került a feljáróra is - itt azonban teteje kapaszkodóban végződik. A korlát minden eleme saját tervezésű és gyártású, egyedi darab.

A lépcső hosszának szerencsére adott volt a megfelelő hely, így a biztonságos és kényelmes használat végett széles lépcsőfokokat építettünk be, ami lehetővé tette a nem túl meredek dőlésszöget.
A lépcsőfokok csapolással lettek rögzítve.

 

 

balvanyos-ovodai-galeria-2-11-mahagoni-vastaglazurral7-kis.jpgA galéria szerkezete ugyanolyan masszív és stabil, mint bármely másik, felnőttek számára tervezett galériánké. A falak nem terhelhetőek, ezért 4 sarkán 1-1 oszlop tartja a gerenda-szerkezetet.

A külső élek mindenhol marással kerültek kerekítésre biztonsági és esztétikai szempontokból.

Ahol a szerkezet lehetővé tette, csavarozás helyett csapolást és ragasztást alkalmaztunk.
A járófelület ez úttal is hajópadló.

Ilyen volt felületkezelés előtt:

balvanyos-ovodai-galeria-natur4-kisebb.jpg

 

balvanyos-ovodai-galeria-2-11-mahagoni-vastaglazurral-kis.jpgA színt a vezetőség választotta ki. Szempont volt, hogy a berendezéshez, esetleges későbbi bútordarabokhoz illeszkedjen. Ne legyen túl sötét, elvégre mégiscsak a legifjabbak birodalma lesz. :) Ezért végül erre a "2/11. Mahagóni" színű vastaglazúr-festékünkre esett a választás.
Mivel közvetlenül a galéria alatt nem található ablak, illetve magassága is elég alacsony, így az alja natúr színű maradt, hogy ne sötétítse az alsó teret. A galéria alulról lakkozást kapott. Mivel a galériát elsősorban gyerekek használják, lényeges volt a kezelőanyag típusa is: oldószer-mentes, vízbázisú festéket, illetve lakkot használtunk.

balvanyos-ovodai-galeria.jpgA galériát mostanra teljesen belakták a gyerekek (és óvónénik). :) Az óvodai csoportszoba berendezésének részévé vált, az óvodások naponta játszanak rajta és alatta egyaránt.

Ünnepekkor nagyon mutatós dekoráció-körítést kap. :)

balvanyos-ovodai-galeria3.jpg

balvanyos-ovodai-galeria2.jpg

A galériát videó felvételen is megtekinthetik (sajnos a  felvétel minősége nem az igazi):

Szerző: Cyrrus  2012.06.19. 12:26 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó GalériaÉpítés óvodai galéria Bálványos (Somogy)

A bejegyzés trackback címe:

https://galeriaepites.blog.hu/api/trackback/id/tr694597764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása