Ahogy általánosságban a lakberendezésben, úgy kiragadva a galériaépítés területén is megfigyelhetőek bizonyos irányvonalak, melyek az aktuális divattal, színvilággal, funkcionális igényekkel és minőségi követelményekkel hozhatók összegfüggésbe.

Míg egy generációval korábban a robusztus felépítmények, minél nagyobb anyagvastagságok, "testes" megjelenés és díszített elemek domináltak, úgy napjainkban elsősorban a légiesebb küllemre, világos - többnyire pasztell - színekre, minimalista kivitelre, "modernebb" anyagok használatára mutatkozik igény.

gynh-galeria-feher-fedof3-3268-vagott.jpgFehér, üvegkorlátos galéria
(Mégtöbb fotó erről a galériáról itt.)

Világos színvilág - környezettudatos anyagokkal
Az utóbbi 10 éveben rengeteget fejlődtek a felületkezelő anyagok. A korábbi, kifejezetten szúrós, bántó szagú, töményen oldószeres, gyakran mérgező összetevőket tartalmazó kezelőanyagokat mára szinte teljesen kiszorították a kifejezetten beltérbe javasolt, oldószer-mentes, vízbázisú, általában bababarát lakkok és lazúrfestékek. /Az elmúlt években cégünk is teljes mértékben átállt az oldószer-mentes felületkezelő anyagok használatára./
Az új összetevőkkel készülő festékekkel párhuzamban új színárnyalatok is megjelentek.

Az ezredforduló előtt épült galériák esetében tipikusan a sötét, és elsősorban "fa színek" voltak jellemzőek: sötétbarna, dió, bükk, tölgy árnyalatok. (A fehérre mázolt galériák általában a nyílászárókhoz használt, vastagon fedő olajfestékkel kerültek lekezelésre.)
A kétezres évek elején egyre gyakoribbá vált a narancsos vagy vöröses árnyalatú, "mediterrán színek" használata: cseresznye, teak, mahagóni, paliszander, gesztenye. Ezzel egyidőben megjelentek a természetes fa árnyalatoktól általában elütő, de gyerekek számára annál kedvesebb színárnyalatok is: világoskék, zöld, rózsaszín, narancssárga. Szintén igen közkedvelt lett a színtelen, natúr árnyalat. /Egy időben messzemenően a natúr lakkozás vezette a megrendelt galériák kezelési statisztikáját./
Az utóbbi másfél évben szinte elsöprő sikere lett a fehér fedőfestéknek. /Változó arányban, de jelenleg a megrendelt galériák több, mint 50%-a (!) készül fehér színben./
(Mégtöbb színesre kezelt galéria itt.)

Helykihasználás - praktikus tárolók minden kis zeg-zugban
borovi-feherfedo-gipszk-5spot-huzott-fiokos-3205.jpgAz ingatlanpiac megtorpanásának hatására nagyon sokan - költözés helyett - meglévő lakásukat igyekeztek kibővíteni, vagy az adott alapterületet praktikusabban kihasználni. Ez érződött a galériaépítési igényekben is, rengeteg helytakarékos, illetve helykihasználó megoldás született: bútorokkal beépített kieső területek, polcos korlátok, tárolóelemekkel kombinált feljárók: fiókos lépcső, polcos vagy szekrényes lépcsőbeépítés, illetve a galériák alatti terület gardróbként, tárolóterületként történő beépítése, akár már kisebb belmagasságok esetében is.
(Feljáró alatti beépítések itt.)

Szintén a kis belmagasságok mellett szükségessé vált galériaépítés ihlette a különféle elrendezéssel, általában több funkcióra készülő szinteltolásos galériákat. Ezek mára szintén nagy népszerűségnek örvendenek, a legkülönbözőbb kiviteli (és szerkezeti) megoldásokkal.

feher-galeria-beepitett-szekreny.jpgSzinteltolásos galéria, fiókos-szekrényes beépítéssel
(További fotók erről a galériáról itt; mégtöbb szinteltolásos galéria itt.)

Modern korlátok - légies stíluselemek
A korábban kedvelt, díszítettebb korlátelemeket - mint faragott, koloniál, vagy különböző profilú mintákkal bemart korlátoszlopok - egyre inkább az egyszerűbb, légiesebb, minimalistább korlátmegoldások váltják. Ha a galéria funkciója nem indokolja a takarást, jellemzőek az átlátható korlátmegoldások, mint üvegkorlát, vagy a sodronnyal, kötéllel átfűzött korlátoszlopok.

Sodronykorlátos galéria iskola könyvtárában

Üvegkorlátos fekvőgaléria

Az üveg a korláton kívül más elemekben (például a járófelület részeként) is megjelenik.
A galériák gyakran kapnak gipszkarton "álcát" - ezzel akár teljesen beépített, a fallal azonos hatást elérve. Az alulról történő gipszkartonozás mellett egyre népszerűbb a galéria akár teljes frontoldali gipszkartonozása, vagy akár a gipszkarton burkolatú korlát, lépcső, egyéb bútorelem is.
(Mégtöbb gipszkarton borítás itt.)

Beépített világítás
Az utóbbi években a galériák jelentős arányban kapnak valamilyen beépített világítást. Ez általában süllyesztett spotlámpákkal kerül kivitelezésre, melyekből most már tetszőlegesen választhatunk a halogén izzós kivitel mellett akár LED-es megoldást is. A beépített spotlámpa szintén kerülhet gipszkarton borításba is.
A beépített világítással kiküszöbölhető a galéria által esetlegesen leárnyékolt szobarész elsötétedése, de akár teljesen beépített gardrób-rész megvilágításaként, vagy hangulatvilágításként is hasznos kiegészítő lehet.

Szerző: Cyrrus  2016.06.25. 16:48 komment

Címkék: fotó stílus galéria fehér divat modern üveg trend lakberendezés világítás felületkezelés 2016 helykihasználás beépített szekrény stílusirányzat LED GalériaÉpítés üvegpadló beépített spotlámpa üvegkorlát

A bejegyzés trackback címe:

https://galeriaepites.blog.hu/api/trackback/id/tr518836572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása