Ahogy általánosságban a lakberendezésben, úgy kiragadva a galériaépítés területén is megfigyelhetőek bizonyos irányvonalak, melyek az aktuális divattal, színvilággal, funkcionális igényekkel és minőségi követelményekkel hozhatók összegfüggésbe.

Míg egy generációval korábban a robusztus felépítmények, minél nagyobb anyagvastagságok, "testes" megjelenés és díszített elemek domináltak, úgy napjainkban elsősorban a légiesebb küllemre, világos - többnyire pasztell - színekre, minimalista kivitelre, "modernebb" anyagok használatára mutatkozik igény.

gynh-galeria-feher-fedof3-3268-vagott.jpgFehér, üvegkorlátos galéria
(Mégtöbb fotó erről a galériáról itt.)

Világos színvilág - környezettudatos anyagokkal
Az utóbbi 10 éveben rengeteget fejlődtek a felületkezelő anyagok. A korábbi, kifejezetten szúrós, bántó szagú, töményen oldószeres, gyakran mérgező összetevőket tartalmazó kezelőanyagokat mára szinte teljesen kiszorították a kifejezetten beltérbe javasolt, oldószer-mentes, vízbázisú, általában bababarát lakkok és lazúrfestékek. /Az elmúlt években cégünk is teljes mértékben átállt az oldószer-mentes felületkezelő anyagok használatára./
Az új összetevőkkel készülő festékekkel párhuzamban új színárnyalatok is megjelentek.

Az ezredforduló előtt épült galériák esetében tipikusan a sötét, és elsősorban "fa színek" voltak jellemzőek: sötétbarna, dió, bükk, tölgy árnyalatok. (A fehérre mázolt galériák általában a nyílászárókhoz használt, vastagon fedő olajfestékkel kerültek lekezelésre.)
A kétezres évek elején egyre gyakoribbá vált a narancsos vagy vöröses árnyalatú, "mediterrán színek" használata: cseresznye, teak, mahagóni, paliszander, gesztenye. Ezzel egyidőben megjelentek a természetes fa árnyalatoktól általában elütő, de gyerekek számára annál kedvesebb színárnyalatok is: világoskék, zöld, rózsaszín, narancssárga. Szintén igen közkedvelt lett a színtelen, natúr árnyalat. /Egy időben messzemenően a natúr lakkozás vezette a megrendelt galériák kezelési statisztikáját./
Az utóbbi másfél évben szinte elsöprő sikere lett a fehér fedőfestéknek. /Változó arányban, de jelenleg a megrendelt galériák több, mint 50%-a (!) készül fehér színben./
(Mégtöbb színesre kezelt galéria itt.)

Helykihasználás - praktikus tárolók minden kis zeg-zugban
borovi-feherfedo-gipszk-5spot-huzott-fiokos-3205.jpgAz ingatlanpiac megtorpanásának hatására nagyon sokan - költözés helyett - meglévő lakásukat igyekeztek kibővíteni, vagy az adott alapterületet praktikusabban kihasználni. Ez érződött a galériaépítési igényekben is, rengeteg helytakarékos, illetve helykihasználó megoldás született: bútorokkal beépített kieső területek, polcos korlátok, tárolóelemekkel kombinált feljárók: fiókos lépcső, polcos vagy szekrényes lépcsőbeépítés, illetve a galériák alatti terület gardróbként, tárolóterületként történő beépítése, akár már kisebb belmagasságok esetében is.
(Feljáró alatti beépítések itt.)

Szintén a kis belmagasságok mellett szükségessé vált galériaépítés ihlette a különféle elrendezéssel, általában több funkcióra készülő szinteltolásos galériákat. Ezek mára szintén nagy népszerűségnek örvendenek, a legkülönbözőbb kiviteli (és szerkezeti) megoldásokkal.

feher-galeria-beepitett-szekreny.jpgSzinteltolásos galéria, fiókos-szekrényes beépítéssel
(További fotók erről a galériáról itt; mégtöbb szinteltolásos galéria itt.)

Modern korlátok - légies stíluselemek
A korábban kedvelt, díszítettebb korlátelemeket - mint faragott, koloniál, vagy különböző profilú mintákkal bemart korlátoszlopok - egyre inkább az egyszerűbb, légiesebb, minimalistább korlátmegoldások váltják. Ha a galéria funkciója nem indokolja a takarást, jellemzőek az átlátható korlátmegoldások, mint üvegkorlát, vagy a sodronnyal, kötéllel átfűzött korlátoszlopok.

Sodronykorlátos galéria iskola könyvtárában

Üvegkorlátos fekvőgaléria

Az üveg a korláton kívül más elemekben (például a járófelület részeként) is megjelenik.
A galériák gyakran kapnak gipszkarton "álcát" - ezzel akár teljesen beépített, a fallal azonos hatást elérve. Az alulról történő gipszkartonozás mellett egyre népszerűbb a galéria akár teljes frontoldali gipszkartonozása, vagy akár a gipszkarton burkolatú korlát, lépcső, egyéb bútorelem is.
(Mégtöbb gipszkarton borítás itt.)

Beépített világítás
Az utóbbi években a galériák jelentős arányban kapnak valamilyen beépített világítást. Ez általában süllyesztett spotlámpákkal kerül kivitelezésre, melyekből most már tetszőlegesen választhatunk a halogén izzós kivitel mellett akár LED-es megoldást is. A beépített spotlámpa szintén kerülhet gipszkarton borításba is.
A beépített világítással kiküszöbölhető a galéria által esetlegesen leárnyékolt szobarész elsötétedése, de akár teljesen beépített gardrób-rész megvilágításaként, vagy hangulatvilágításként is hasznos kiegészítő lehet.

Szerző: Cyrrus  2016.06.25. 16:48 Szólj hozzá!

Címkék: fotó stílus galéria fehér divat modern üveg trend lakberendezés világítás felületkezelés 2016 helykihasználás beépített szekrény stílusirányzat LED GalériaÉpítés üvegpadló beépített spotlámpa üvegkorlát

Munkánk során nem csak közvetlenül magánszemély megrendelőink keresnek fel bennünket igényeikkel. Alkalmanként lakberendezők, lakásfelújítók és más kivitelezők megbízásai alapján is dolgozunk. Ezek az együttműködések gyakran nemszokványos és látványos kivitelt eredményeznek.

Az alábbi, budapesti belvárosi lakás berendezése és galériaépítésünk Győri-Nagy Hajnal lakberendező elgondolásai alapján került kivitelezésre, melyet többszöri egyeztetésünk előzött meg.
(A galéria paramétereiről bővebb adatok a bejegyzés végén, a fotók után olvashatóak.)

gynh-galeria-feher-fedof3-3268-vagott.jpgA galéria stílusában és színében is jól illeszkedik a szobához

gynh-galeria-feher-fedof2-3268.jpgA galéria alapvetően fekvő funkcióra készült, a nappali feletti kialakítással. Fehér színe, üveg korlátja a tágabb tér érzetét kelti.

gynh-galeria-feher-fedof-3268.jpgA lépcső is az egyedi igények alapján került kivitelezésre

gyori-nagy_hajnal_lakberendezo-feher_galeria7-3268.jpgLetekintés a galériáról

gyori-nagy_hajnal_lakberendezo-feher_galeria5-3268.jpgA feljáró alatti tér is praktikusan került kialakításra: íróasztallal, székkel

gyori-nagy_hajnal_lakberendezo-feher_galeria6-3268.jpgA nappali, ahová a galéria került

További fotók a lakberendező elgondolásai alapján kialakított lakásról:

gyori-nagy_hajnal_lakberendezo-feher_galeria3-3268.jpg

gyori-nagy_hajnal_lakberendezo-feher_galeria2-3268.jpg

gyori-nagy_hajnal_lakberendezo-feher_galeria-3268.jpg

Galéria adatai:

Alapanyaga: borovifenyő gerendázat és hajópadló;
Felületkezelés: fehér fedőfesték;
Korlát: üveg korlát (kivitelezésünk: üveglap tartó, mart oszlopelemek);
Feljáró: egyedi kivitelű (alulról támasztott profilfás), nyitott lépcső;
További kiviteli munkánk: villanyszerelési munkálatok (világítás), galérián "doboz" (gipszkarton) és asztallap.

Galéria alapterülete: ~9 m2;
Szoba belmagassága: 345 cm;
Galéria magassága: 205 cm;
Magasság a galérián: ~123 cm;
Korlát magassága: 57 cm.

Lakberendező: Győri-Nagy Hajnal;
Kivitelező: Cyrrus Bt.

Szerző: Cyrrus  2016.01.16. 18:28 4 komment

Címkék: fotó fehér asztal szoba üveg bútor lakberendezés világítás nappali egyedi lakberendező gipszkarton asztallap Budapest GalériaÉpítés borovifenyő alvó galéria fekvőgaléria üvegkorlát Győri-Nagy Hajnal

Nem lehet nem észrevenni: az utóbbi időben valahogy divattá vált megrendelőink körében a fehér szín. :)
Következzék így egy kis összeállítás, kifejezetten a fehér szerelmeseinek! ;)

Fehér galériák

luc-galeria-mart_korlat-2-8-feher-spot-boxban2-3010.jpg

luc-galeria-2-8-feher-spot-boxban-3010.jpg

borovi-fekvogaleria-feher_fedof-perem-3151.jpg

borovi-feherfedo-gipszk-5spot-huzott-fiokos-3205.jpg

borovi-feherfedo-gipszk-5spot-huzott-fiokos4-3205.jpg

borovi-galeria-feher_fedofestek-mart_korlat-3117.jpg

borovi-galeria-feher_fedofestek-mart_korlat3-3117.jpg

borovi-galeria-feher_fedofestek4-3080.jpg

feher-beepitett-szekreny2.jpg

feher-spotlampa.jpg

Fehér galériaágyak

bazsa90x200-egyedi_korlat-feher_fedofestek-3223.jpg

bazsa90x200-egyedi_korlat-feher_fedofestek2-3223.jpg

galeriaagy-feher-fedofestekkel2.jpg

galeriaagy-feher-fedofestekkel3.jpg

bazsa90x200-dupla_k-feher_fedof2-wr86.jpg

Szerző: Cyrrus  2015.03.16. 18:08 Szólj hozzá!

Címkék: fotó fehér fedőfesték hófehér felületkezelés GalériaÉpítés GalériaÁgyak fiókos lépcső vékonylazúr vastaglazúr lazúrfesték

Gyakran felmerülő igény, hogy szűkös helyi adottságok mellett épp csak egy fekvőhelynek alkalmas galériára - vagy inkább galériaágyra lenne szükség. De vajon mikor melyiket érdemes és praktikus választani, vagy melyiket lehetséges az adott körülmények között megvalósítani?

Mi a különbség a (fekvő)galéria és galériaágy között?
Első körben érdemes tisztáznunk a két fogalom közötti különbséget. Erről egy részletesen összehasonlító leírás honlapunkon, itt olvasható. Alapvetően két különböző szerkezeti és technikai megoldásról van szó (ennek megfelelően árképzésük is más módon, más paraméterek alapján történik). Ha csak pár szóban szeretnénk összefoglalni, az alábbi különbségeket érdemes kiemelnünk.

Két fekvőgaléria (részletes cikkünk róla!) 2db-nimrod80x160-120m-lakkozva-szembol-3042.jpgGyerek méretű galériaágyak

Galéria:
- Falra szerelt, beépített szerkezet;
- Fix beépítésű (adott helyre szabva), esetleges későbbi áthelyezése csak átépítéssel, szakmunkával lehetséges;
- Helyi adottságokhoz (falsíkhoz) alkalmazkodik;
- Maximálisan kihasználható vele a rendelkezésre álló terület, a galéria (kül)mérete azonos a galéria hasznos alapterületével;
- Fesztávokhoz alkalmazkodó (galériaágyénál nagyobb) szerkezeti vastagság;
- Hajópadló, vagy - igény szerint - ágyrácsos borítású;
- Tetszőleges funkcióra hasznosítható;
- Mérete (alapterülete) szabadon megválasztható;
- Feljáró elhelyezése tetszőleges (helyi adottság alapján), típusa szabadon megválasztható;
- Többféle kiegészítővel rendelhető (beépített spotlámpák, tetszőleges korláttípusok, stb.);
- Gyártása megfelelő szakképzettséget és gépparkot, beépítése (szállítása) helyszíni szakmunkát, ipari célszerszámokat igényel.

Galériaágy:
- Lábakon álló szerkezet, "megemelt ágy", 4 lábra építve;
- Szabadon mozgatható, öntartó szerkezet;
- 4 oldalról leesés-gátlóval határolt, így később tetszőlegesen bárhová áthelyezhető;
- Szabályos alakú (nem követi a fal egyenetlenségeit, beugróit);
- Szerkezeti szélessége és hosszúsága miatt mindkét irányban nagyobb, mint a tényleges fekvőfelület (matracméret);
- (Galériákhoz képest) minimális szerkezeti magasság;
- Ágyrácsos borítású;
- Csak fekvő célra használható;
- Mérete (fekvőfelülete) a matracmérettel azonos (külmérete általában ennél hossz és szélesség irányában +10-10 cm-el nagyobb);
- Feljáró a galériaágyon kívül helyezhető el, ez általában létra;
- Adott funkcióra (ágy) használható, kisebb kiegészítőkkel, egyedi megoldásokkal korlátozottan bővíthető (pl. leesés-gátlóra rögzíthető, kisebb polc);
- Gyártását követően lapra szerelt szállítása (méretétől függően) gyakran személygépkocsival is megoldható, összeszerelése akár házilagosan, minimális célszerszámok igénybevételével - szakember segítsége nélkül is - történhet.

Egyedi követelmények, egyedi megoldások
Számos esetben sokkal nehezebben behatárolható, hogy az adott funkciókra és hely adta lehetőségekre melyik megoldás az előnyösebb, vagy technikailag megvalósítható. Az egyes kivitelek között is igyekszünk rugalmas áthidaló megoldásokat találni, ami a a tervezett igényeket is kielégíti, és a helyiség paraméterei mellett is kivitelezhető. Így például egyedi kérések alapján (a falra szerelt oldalon) akár még a galériaágy lábai is levághatók, de (egy rossz falszerkezetnél) galéria is kaphat láb-alátámasztásokat, vagy galériát is tudunk ágyrácsos felülettel kivitelezni, de egyedi kérésre a galériaágy is készülhet lépcsővel. (Szélsőségesebb esetben akár a matrachely melletti plusz, tömör felület is kialakítható galériaágynál - közlekedés vagy kisebb tárolás céljából.)

Galériaágy vagy fekvőgaléria rendelése? A helyszűkösség (jellege) döntő lehet!
Néhány esetben - a felmerülő igények alapján - szabadon mérlegelhető a választás, de bizonyos helyi lehetőségek kizárólagosan egyik vagy másik típus kivitelezését teszik csak lehetővé.
Ilyen (egyébként igen gyakori) helyzet például, amikor a galériaágyat egy adott, szűk helyre kell(ene) beilleszteni. Galériaágy esetén eleve szükséges annak szerkezeti méreteivel is számolni, tehát egy (átlagos kivitelű), 90*200 cm-es galériaágy külméretei kb. 100*210 cm-es (plusz feljáró) területet igényelnek. Ellenben nem szabad megfeledkeznünk a galériaágy szerelési helyszükségletéről sem! Így, ha a rendelkezésünkre álló kis hely (ahová a galériaágy kerülne) csak egy beugró, vagy más bútorok, nyílászárók által határolt kis része a szobának (tehát az pl. a sarok és az ablak, vagy éppen két szekrény közé kerülne), és az ágy külméreteivel együtt befér erre az adott részre, úgy a galériaágy kényelmesen összeszerelhető (a szoba más részén), majd összeszerelt állapotában helyére illeszthető. Ellenben, ha a rendelkezésre álló szűk hely maga a szoba szélessége, akkor a galériaágy összeszerelésére (vagy összeszerelt állapotában helyére illesztésére) nincs lehetőség, így itt csak egy fekvő galéria beépítése valósítható meg. Hasonló a helyzet szűkös (a tervezett fekvőhosszúságnak épp csak megfelelő) helyszélesség esetén is. Amennyiben a faltávolság (akár csak beugró részben is) épp csak 2 méter - és nem gyerekágyat tervezünk -, úgy a maximális helykihasználás érdekében érdemes a rendelkezésre álló helyet teljes egészében kihasználni, ami galéria-szerkezettel valósítható meg (galériaágy esetén legalább a 10 cm-es szerkezeti szélességgel csökkenne a fekvőfelület hossza).
A rendelkezésre álló szélesség jelentősen meg is határozza a választható lehetőségeket, de amennyiben ez (az előbbiek szerint) nem jelent kizáró tényezőt, érdemes a belmagasságot is mérlegelni. Kisebb magasságok, 260-270 cm körül (panel lakások!) mindenképpen a galériaágyat javasoljuk.
Szintén szempont lehet még a galéria/ágy mobilitása. Költözés, lakás átrendezés esetén egy galéria leszerelése, átépítése mindenképpen körülményesebb és költségesebb (de általában nem megvalósíthatatlan) feladat, mint egy galériaágy szabadon történő áthelyezése.
A lényegesebb érveket és ellenérveket, mérlegelési szempontokat fekvőgaléria és  galériaágy között az alábbiak szerint foglalnánk össze.

fekvogaleria1.jpgHa galériaágy összeszerelésére nincs hely, a fekvőgaléria jelenthet megoldást fekvogaleria2.jpgHa a teljes fesztávolságra (200 cm) szükségünk van, nem érdemes galériaágyat betenni - javaslatunk: fekvőgaléria

(Fekvő) galériát érdemes rendelni, ha:
- A rendelkezésünkre álló hely éppen csak elegendő a tervezett fekvőfelületre;
- A szoba teljes szélessége olyan szűkös, hogy nincs lehetőség a galériaágy összeszerelésére (szerkezeti szélességén túl legalább +20-40 cm a galériaágy mellett szereléséhez);
- A fekvőgalériát meghatározott helyre tervezzük, áthelyezését (elköltöztetését) nem tervezzük;
- A lábakat szeretnénk elkerülni;
- A galériát a fekvésen kívül további funkcióra is használnák, a fekvőfelületen túl további helyre is szükség lenne (akár csak egy kis polc, éjjeliszekrény, vagy más bútorok számára is);
- A nagyobb belmagasság lehetővé teszi galéria beépítését.

galeriaagy-szereles.jpgHa van elég hely az összeszerelésre is, galériaágy is rendelhető galeriaagy-beugroban2.jpgHa a fekhely csak egy beugróba kerül, és van hely az összeszerelésre (a szoba további része szélesebb), akkor galériaágy is betehető

Galériaágyat érdemes rendelni, ha:
- Kis belmagassággal rendelkezünk (250-260 cm már elegendő);
- Később a galériaágy áthelyezésére (esetleg elköltöztetésére) szükség lehet;
- A galériaágyat csak fekvő célra használnánk;
- Rendelkezünk a galériaágy szerkezeti szélességeihez (+10-10 cm) és összeszereléséhez elegendő hellyel a szobában (szerkezeti szélességén túl legalább +20-40 cm szükséges a galériaágy mellett szereléséhez).

További fotók fekvőgalériákról.
További fotók galériaágyakról.

További cikkek a témában blogunkon az alábbi címkék alatt érhetőek el:
Fekvőgaléria
GalériaÁgyak

Szerző: Cyrrus  2014.08.01. 14:20 Szólj hozzá!

Címkék: fotó ágyrács tevékenységünk GalériaÉpítés GalériaÁgyak alvó galéria fekvőgaléria

A tanév kezdetével a különféle tanulókuckókkal, íróasztalokkal kombinált galériákra, galériaágyakra rendszerint nagyobb érdeklődés mutatkozik. Sokaknál jelent problémát az optimális helykihasználás, különösen, ahol több gyerek osztozik a közös szobán. Mivel a gyerekek tanulási kedvét és az órákra való eredményes felkészülését nagyban befolyásolhatja a környezet ahol mindezt teszik, ezért nem árt körültekintőnek lenni a tervezgetésnél. Hiszen egyaránt fontos az ügyes helykihasználás - hogy minden szükséges eszköz, tankönyv elférjen és egyúttal kéznél is legyen -, valamint a kényelem és esztétikum egyaránt, ahol szívesen végezhetik a nebulók a házi feladatot (vagy legalábbis, ne ez legyen a leckeírás akadálya). ;)

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott-3035.jpg

Most egy (vagyis kettő) olyan fekvőgalériánkat mutatjuk be, ahol a fentieknek sikerült mindenben eleget tenni. A beépített bútor teljes egészében igazodik a szoba adottságaihoz és gazdái igényeihez egyaránt. A koncepciót Megrendelőnk álmodta meg, mi pedig megvalósítottuk. :)

Két fekhely - a szobaszélesség teljes kihasználásával
Bár a tervezésnél még galériaágy is felmerült, a szoba szélessége (431 cm) a polcbeépítésekkel együtt egy egybefüggő, galériaként megépített felületet tett lehetővé. Mivel két gyerek számára készült, igény volt az elszeparált fekhely, ezért fent egy, a galéria teljes szélességében elhelyezkedő polc osztja ketté a területet, illetve használja ki a matracméreteken túli hosszúságot. Hasonló okból külön-külön létrán lehet feljutni. A galéria kifejezetten fekvő célra készült, így a fekvőfelületeken (90*200) - a szokásos hajópadló borítás helyett - ágyrácsos a felület, a matracok optimálisabb szellőzése végett.

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott3-3035.jpgA fekvőfelületek ágyrácsos borításúak

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott5-3035.jpgA galéria csak fekvésre szolgál, így a közlekedésre a kisebb helyigényű létra az ideális választás

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott6-3035.jpgA két fekvőfelületet fent polc választja el

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott4-3035.jpg...És a lenti területet is. (Irattároló polc, nagy magassággal és mélységgel)

Tanulósarok L alakú asztallal, lehajtható asztallappal
A galéria egyik fele alatt tanulósarok került kialakításra. A rendelkezésre álló helyet teljes mértékben (és még azon is túl...) kihasználja az L alakú íróasztal. Az asztal meghosszabbításaként egy, az erkélyajtó elé benyúló plusz felület nyitható fel. Az asztalban egy fiókos tárolórész is kialakításra került, fölé pedig mégegy polc került. Igény volt, hogy a lábazat minél kevésbé zavarja az asztalnál ülőket.

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott9-3035.jpgAz L alakú íróasztal területén elhelyezkedő radiátor is beépítésre került. A ceruzákat egy perem védi meg a legurulástól.

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott13-3035.jpg

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott7-3035.jpgAz erkélyajtóba benyúló plusz asztallap, lehajtott állapotában

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott8-3035.jpg...és felhajtva.

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott11-3035.jpgFiókos tároló

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott10-3035.jpgAz íróasztal feletti polc

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott12-3035.jpg

fekvogaleria-l-iroasztal-polcok-lakkozott2-3035.jpg

A galéria, asztal és polcok anyaga egyaránt borovifenyő, felületük lakkozott. A selyem fényűre kezelt, világos színű fenyő kellemes, fiatalos, tágas összhatást ad a bútor-összeállításnak.

Szerző: Cyrrus  2013.09.10. 20:06 Szólj hozzá!

Címkék: fotó asztal polc létra íróasztal gyerekbútor tanulósarok fiók ágyrács Budapest GalériaÉpítés borovifenyő alvó galéria felnyitható L alakú fekvőgaléria