Gyakran felmerülő igény, hogy szűkös helyi adottságok mellett épp csak egy fekvőhelynek alkalmas galériára - vagy inkább galériaágyra lenne szükség. De vajon mikor melyiket érdemes és praktikus választani, vagy melyiket lehetséges az adott körülmények között megvalósítani?

Mi a különbség a (fekvő)galéria és galériaágy között?
Első körben érdemes tisztáznunk a két fogalom közötti különbséget. Erről egy részletesen összehasonlító leírás honlapunkon, itt olvasható. Alapvetően két különböző szerkezeti és technikai megoldásról van szó (ennek megfelelően árképzésük is más módon, más paraméterek alapján történik). Ha csak pár szóban szeretnénk összefoglalni, az alábbi különbségeket érdemes kiemelnünk.

Két fekvőgaléria (részletes cikkünk róla!) 2db-nimrod80x160-120m-lakkozva-szembol-3042.jpgGyerek méretű galériaágyak

 

Galéria:
- Falra szerelt, beépített szerkezet;
- Fix beépítésű (adott helyre szabva), esetleges későbbi áthelyezése csak átépítéssel, szakmunkával lehetséges;
- Helyi adottságokhoz (falsíkhoz) alkalmazkodik;
- Maximálisan kihasználható vele a rendelkezésre álló terület, a galéria (kül)mérete azonos a galéria hasznos alapterületével;
- Fesztávokhoz alkalmazkodó (galériaágyénál nagyobb) szerkezeti vastagság;
- Hajópadló, vagy - igény szerint - ágyrácsos borítású;
- Tetszőleges funkcióra hasznosítható;
- Mérete (alapterülete) szabadon megválasztható;
- Feljáró elhelyezése tetszőleges (helyi adottság alapján), típusa szabadon megválasztható;
- Többféle kiegészítővel rendelhető (beépített spotlámpák, tetszőleges korláttípusok, stb.);
- Gyártása megfelelő szakképzettséget és gépparkot, beépítése (szállítása) helyszíni szakmunkát, ipari célszerszámokat igényel.

Galériaágy:
- Lábakon álló szerkezet, "megemelt ágy", 4 lábra építve;
- Szabadon mozgatható, öntartó szerkezet;
- 4 oldalról leesés-gátlóval határolt, így később tetszőlegesen bárhová áthelyezhető;
- Szabályos alakú (nem követi a fal egyenetlenségeit, beugróit);
- Szerkezeti szélessége és hosszúsága miatt mindkét irányban nagyobb, mint a tényleges fekvőfelület (matracméret);
- (Galériákhoz képest) minimális szerkezeti magasság;
- Ágyrácsos borítású;
- Csak fekvő célra használható;
- Mérete (fekvőfelülete) a matracmérettel azonos (külmérete általában ennél hossz és szélesség irányában +10-10 cm-el nagyobb);
- Feljáró a galériaágyon kívül helyezhető el, ez általában létra;
- Adott funkcióra (ágy) használható, kisebb kiegészítőkkel, egyedi megoldásokkal korlátozottan bővíthető (pl. leesés-gátlóra rögzíthető, kisebb polc);
- Gyártását követően lapra szerelt szállítása (méretétől függően) gyakran személygépkocsival is megoldható, összeszerelése akár házilagosan, minimális célszerszámok igénybevételével - szakember segítsége nélkül is - történhet.

Egyedi követelmények, egyedi megoldások
Számos esetben sokkal nehezebben behatárolható, hogy az adott funkciókra és hely adta lehetőségekre melyik megoldás az előnyösebb, vagy technikailag megvalósítható. Az egyes kivitelek között is igyekszünk rugalmas áthidaló megoldásokat találni, ami a a tervezett igényeket is kielégíti, és a helyiség paraméterei mellett is kivitelezhető. Így például egyedi kérések alapján (a falra szerelt oldalon) akár még a galériaágy lábai is levághatók, de (egy rossz falszerkezetnél) galéria is kaphat láb-alátámasztásokat, vagy galériát is tudunk ágyrácsos felülettel kivitelezni, de egyedi kérésre a galériaágy is készülhet lépcsővel. (Szélsőségesebb esetben akár a matrachely melletti plusz, tömör felület is kialakítható galériaágynál - közlekedés vagy kisebb tárolás céljából.)

Galériaágy vagy fekvőgaléria rendelése? A helyszűkösség (jellege) döntő lehet!
Néhány esetben - a felmerülő igények alapján - szabadon mérlegelhető a választás, de bizonyos helyi lehetőségek kizárólagosan egyik vagy másik típus kivitelezését teszik csak lehetővé.
Ilyen (egyébként igen gyakori) helyzet például, amikor a galériaágyat egy adott, szűk helyre kell(ene) beilleszteni. Galériaágy esetén eleve szükséges annak szerkezeti méreteivel is számolni, tehát egy (átlagos kivitelű), 90*200 cm-es galériaágy külméretei kb. 100*210 cm-es (plusz feljáró) területet igényelnek. Ellenben nem szabad megfeledkeznünk a galériaágy szerelési helyszükségletéről sem! Így, ha a rendelkezésünkre álló kis hely (ahová a galériaágy kerülne) csak egy beugró, vagy más bútorok, nyílászárók által határolt kis része a szobának (tehát az pl. a sarok és az ablak, vagy éppen két szekrény közé kerülne), és az ágy külméreteivel együtt befér erre az adott részre, úgy a galériaágy kényelmesen összeszerelhető (a szoba más részén), majd összeszerelt állapotában helyére illeszthető. Ellenben, ha a rendelkezésre álló szűk hely maga a szoba szélessége, akkor a galériaágy összeszerelésére (vagy összeszerelt állapotában helyére illesztésére) nincs lehetőség, így itt csak egy fekvő galéria beépítése valósítható meg. Hasonló a helyzet szűkös (a tervezett fekvőhosszúságnak épp csak megfelelő) helyszélesség esetén is. Amennyiben a faltávolság (akár csak beugró részben is) épp csak 2 méter - és nem gyerekágyat tervezünk -, úgy a maximális helykihasználás érdekében érdemes a rendelkezésre álló helyet teljes egészében kihasználni, ami galéria-szerkezettel valósítható meg (galériaágy esetén legalább a 10 cm-es szerkezeti szélességgel csökkenne a fekvőfelület hossza).
A rendelkezésre álló szélesség jelentősen meg is határozza a választható lehetőségeket, de amennyiben ez (az előbbiek szerint) nem jelent kizáró tényezőt, érdemes a belmagasságot is mérlegelni. Kisebb magasságok, 260-270 cm körül (panel lakások!) mindenképpen a galériaágyat javasoljuk.
Szintén szempont lehet még a galéria/ágy mobilitása. Költözés, lakás átrendezés esetén egy galéria leszerelése, átépítése mindenképpen körülményesebb és költségesebb (de általában nem megvalósíthatatlan) feladat, mint egy galériaágy szabadon történő áthelyezése.
A lényegesebb érveket és ellenérveket, mérlegelési szempontokat fekvőgaléria és  galériaágy között az alábbiak szerint foglalnánk össze.

fekvogaleria1.jpgHa galériaágy összeszerelésére nincs hely, a fekvőgaléria jelenthet megoldást fekvogaleria2.jpgHa a teljes fesztávolságra (200 cm) szükségünk van, nem érdemes galériaágyat betenni - javaslatunk: fekvőgaléria

 

(Fekvő) galériát érdemes rendelni, ha:
- A rendelkezésünkre álló hely éppen csak elegendő a tervezett fekvőfelületre;
- A szoba teljes szélessége olyan szűkös, hogy nincs lehetőség a galériaágy összeszerelésére (szerkezeti szélességén túl legalább +20-40 cm a galériaágy mellett szereléséhez);
- A fekvőgalériát meghatározott helyre tervezzük, áthelyezését (elköltöztetését) nem tervezzük;
- A lábakat szeretnénk elkerülni;
- A galériát a fekvésen kívül további funkcióra is használnák, a fekvőfelületen túl további helyre is szükség lenne (akár csak egy kis polc, éjjeliszekrény, vagy más bútorok számára is);
- A nagyobb belmagasság lehetővé teszi galéria beépítését.

galeriaagy-szereles.jpgHa van elég hely az összeszerelésre is, galériaágy is rendelhető galeriaagy-beugroban2.jpgHa a fekhely csak egy beugróba kerül, és van hely az összeszerelésre (a szoba további része szélesebb), akkor galériaágy is betehető

Galériaágyat érdemes rendelni, ha:
- Kis belmagassággal rendelkezünk (250-260 cm már elegendő);
- Később a galériaágy áthelyezésére (esetleg elköltöztetésére) szükség lehet;
- A galériaágyat csak fekvő célra használnánk;
- Rendelkezünk a galériaágy szerkezeti szélességeihez (+10-10 cm) és összeszereléséhez elegendő hellyel a szobában (szerkezeti szélességén túl legalább +20-40 cm szükséges a galériaágy mellett szereléséhez).

További fotók fekvőgalériákról.
További fotók galériaágyakról.

További cikkek a témában blogunkon az alábbi címkék alatt érhetőek el:
Fekvőgaléria
GalériaÁgyak

Szerző: Cyrrus  2014.08.01. 14:20 Szólj hozzá!

Címkék: fotó ágyrács tevékenységünk GalériaÉpítés GalériaÁgyak alvó galéria fekvőgaléria

A bejegyzés trackback címe:

https://galeriaepites.blog.hu/api/trackback/id/tr996564017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása